ikonen

Bijzondere bijstand medische kosten

Kunt u uw medische kosten niet zelf betalen? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Om welke kosten het gaat, kunt u vinden in dit overzicht van voorzieningen.

De regeling is voor iedereen met een laag inkomen. Dus niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u bijvoorbeeld een aanvullend pensioen heeft of in loondienst werkt.

Of u bijzondere bijstand krijgt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. De gemeente kijkt naar:

  • de kosten die u moet maken. Zijn deze wel echt nodig of kunt u ook op een andere manier een oplossing vinden.
  • of de vergoeding die u aanvraagt, niet via een andere instantie geregeld kan worden. Die andere regeling gaat namelijk altijd vóór de bijzondere bijstand.
  • uw persoonlijke situatie waardoor u de kosten niet zelf kunt betalen. Dit zijn vragen die aan u worden gesteld voordat er wordt bekeken hoe hoog een vergoeding is.
  • de hoogte van uw inkomen. Bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en zonder vermogen.

Hoe kunt u bijzondere bijstand aanvragen?
Bijzondere bijstand moet je aanvragen voordat je de kosten maakt. Kijk voor meer informatie over het aanvragen op de pagina bijzondere bijstand aanvragen.

Houdt u er rekening mee dat het vier tot acht weken kan duren voordat uw aanvraag wordt afgehandeld.

Hoeveel geld krijgt u?
Voor sommige soorten kosten zijn maximum bedragen vastgesteld. Als u minder bijstand nodig heeft, krijgt u minder. In een aantal gevallen is de bijzondere bijstand 'gratis' en hoeft u niet terug te betalen. In sommige gevallen gaat het om een lening, die u in termijnen terugbetaald.

Waar moet u op letten?
Iedereen heeft elk jaar een verplicht eigen risico van € 385,00. U moet alle medische kosten tot dit bedrag altijd zelf betalen. Hiervoor kunt u geen bijzondere bijstand aanvragen.

Adressen en links
Klantenservice tel: 0800 - 1809.
https://www.arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/bijzondere_bijstand

Meer informatie over Bijzondere Bijstand leest u op deze website van de gemeente Arnhem.