ikonen

Zwangerschapsverklaring

Bent u zwanger?
Dan heeft u een officieel bewijs van de zwangerschap nodig voor uw werkgever of voor de luchtvaatmaatschappij wanneer u met het vliegtuig reist. Dit heet een zwangerschapsverklaring. Hier staat op dat u zwanger bent en op welke datum u bent uitgerekend.

Waarom heeft u een zwangerschapsverklaring voor uw werkgever nodig?
U heeft recht op bescherming tijdens uw werk als u zwanger bent. Bijvoorbeeld als u zwaar werk doet of met gevaarlijke stoffen werkt. Deze bescherming staat in de wet. Met de zwangerschapsverklaring kan uw werkgever ook uw zwangerschapsverlof regelen. Uw werkgever vraagt uiterlijk twee weken voor uw zwangerschapsverlof de uitkering bij het UWV aan. Ook als u als zelfstandige werkt heeft de UWV een zwangerschapsverklaring nodig.

Bent u zwanger en gaat u op vakantie met het vliegtuig?
Dan kan de luchtvaartmaatschappij vragen naar uw zwangerschapsverklaring. De meeste maatschappijen nemen vrouwen niet meer mee die meer dan zeven maanden zwanger zijn. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. U kunt dit navragen voordat u de reis boekt. Het is mogelijk dat u de zwangerschapsverklaring moet laten zien wanneer u incheckt.

Hoe vraagt u een zwangerschapsverklaring aan?
U kunt een zwangerschapsverklaring vragen aan uw huisarts, verloskundige of behandelend specialist. De zwangerschapsverklaring wordt maar een keer gegeven. Stuur dus alleen een kopie op en bewaar zelf de originele verklaring.