ikonen

Urgentieverklaring (andere) woning

Wat is een urgentieverklaring?
Met een urgentieverklaring kunt u voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning in Rotterdam.

Wanneer kunt u een urgentieverklaring krijgen?
Om een urgentieverklaring te krijgen moet uw woonsituatie heel slecht zijn. Met de urgentietest kunt u zelf kijken of u een urgentieverklaring kunt krijgen.

Hoe kunt u een urgentieverklaring aanvragen?
U moet hiervoor naar een van de woningcorporaties van de gemeente Rotterdam gaan. Een medewerker van de woningcorporatie zal samen met u het aanvraagformulier invullen en opsturen naar Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR).

Wat kost het aanvragen van een urgentieverklaring?
Het aanvragen van een urgentieverklaring kost € 35,00. De SUWR kan de aanvraag doorsturen naar een medisch adviseur. Het medisch onderzoek van de medisch adviseur kost € 50,00. Soms wil de medisch adviseur meer informatie over uw gezondheid opvragen bij uw huisarts. Uw huisarts mag deze informatie alleen geven als u daar toestemming voor geeft. Uw huisarts kan hiervoor een financiële vergoeding vragen.

Is uw aanvraag compleet en heeft u de kosten van de urgentieaanvraag betaald?
Dan ontvangt u binnen 8 weken bericht van de SUWR.

Krijgt u een urgentieverklaring?
Dan ontvangt u de urgentieverklaring digitaal of per post met een toelichting. De goedkeuring van uw urgentie komt vervolgens in het systeem van Woonnet Rijnmond te staan. U heeft drie maanden de tijd om zelf een goede woning te vinden. Daarna heeft u misschien recht op hulp van de SUWR bij het zoeken van een woning. Voor meer informatie en voorwaarden kunt u op deze website kijken.

Krijgt u geen urgentieverklaring?
Dan ontvangt u een afwijzingsbrief digitaal of per post met daarin de reden waarom u geen urgentieverklaring krijgt. U kunt bezwaar maken als u het er niet mee eens bent.